Влязоха в сила нови правила за регистрация на автомобили - какво ново

Как промените ще засегнат шофьорите?

Вече седмица регистрацията на пътни превозни средства се извършва по нови правила, съобщава Националната телевизия, цитирана от Investor.bg.

С промени в Закона за движение по пътищата се обменят данни между МВР и Нотариалната камара. Чрез общата система служителите на МВР получават информация за всички сделки с превозни средства на територията на страната в реално време.

С промяната в правилата хората, които продават автомобилите си, вече не са задължени да представят пред „Пътна полиция“ договор за покупко-продажба. „Това става по електронен път след сключване на сделката при нотариуса“, казва Галя Николова от „Пътна полиция“.

След като сделката при нотариуса приключи, в „Пътна полиция“ има задължение да дойде само новият собственик с личната карта, платежното нареждане и копието на договора.

В рамките на 5 минути вече е извършена пререгистрацията. Следва ламиниране на талона и връчването му, обяснява Галя Николова.

Новата услуга се извършва единствено от нотариусите, които притежават квалифициран електронен подпис. В общата информационна система с „Пътна полиция“ те могат да проверяват данни в регистрите, свързани само с конкретната сделка.

От Нотариалната камара са категорични, че услугата не оскъпява сделките.

Новият регламент важи само при сделки с вече регистрирани у нас коли, на които не се налага смяна на регистрационния номер. Автомобилът трябва да е преминал технически преглед и да има сключена застраховка "Гражданска отговорност". Освен това автомобилът трябва да сменя собственика си в рамките на един регион и по него да не са правени промени.

Предвижда се и възможност при нотариуса да се заявява електронно отпечатване на свидетелството за регистрация на моторно превозно средство, а новият собственик да може да го получи по пощата.

Новата автоматизирана система за регистрация на автомобили, с която между системите на МВР и Нотариалната камара автоматично се обменят данни, ще облекчи 300 хил. граждани годишно, ще повиши сигурността при покупко-продажба и ще подобри работата на „Пътна полиция“, заявиха комисар Бойко Рановски, началник на отдел „Пътна полиция“ и Димитър Танев, председател на Нотариалната камара.

„Идеята е да се спести времето на гражданите, а държавата да запази контрола си върху сделките с автомобили чрез нотариусите“, допълни Димитър Танев.

„Автоматичните проверки гарантират на купувача, че превозното средство е проверено отвсякъде“, допълни Бойко Рановски.

Последни новини
Още от Новини