Мей: Брекзит няма да върне назад историческия напредък в Северна Ирландия

Коментар на Тереза Мей от днешната ѝ реч в Лондон относно бъдещите отношения с ЕС

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей каза, че няма да позволи Брекзит да навреди на "историческия напредък", постигнат в Северна Ирландия. Коментарът е от днешната ѝ реч в Лондон, очертаваща преговорните позиции на кабинета относно бъдещите отношения с ЕС:

Нашето напускане на ЕС води до много особени предизвикателства за Северна Ирландия и за Ирландия. Заедно се присъединихме към ЕС преди 45 години и не е изненадващо, че решението ни да го напуснем предизвика безпокойство и желание за конкретни решения. Бяхме ясни през цялото време, че не искаме да се връщаме към твърда граница с Ирландия. Премахнахме всякаква физическа инфраструктура на границата или каквито и да е свързани проверки или контрол.

Но не е достатъчно да кажем, че няма да установим твърда граница. Ако ЕС накара Ирландия да го направи, то тогава ще зависи от тях. Ние избрахме да напуснем и носим отговорността да помогнем за намирането на решение. Но не можем да го направим сами. Нужно е всички да работим заедно. Министър-председателят на Република Ирландия и аз се съгласихме, когато наскоро се срещнахме, че нашите екипи и Комисията трябва сега да правят точно това. 

Искам да кажа още нещо последно. Точно както ще е неприемливо да се върнем към твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия, по същия начин ще е неприемливо да разрушим своя собствен общ британски пазар, създавайки митница и регулирана граница до Ирландско море. Личният ми ангажимент по този въпрос е ясен. Като министър-председател на цялото Обединено Кралство няма да позволя напускането ни на Европейския Съюз да направи нещо, което да върне назад историческия ни напредък, който сме постигнали в Северна Ирландия. Нито пък ще позволя нещо, което да навреди да интегритета на нашия скъпоценен съюз.

Последни новини
Още от Новини