Кремъл: Западните санкции срещу нас ще останат завинаги

Според руския вицепремиер Дмитрий Рогозин санкциите били начин Русия да покаже най-добрите черти от националния си характер

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Санкциите, въведени от Запада срещу Русия ще останат завинаги.

Това заяви в интервю за в-к „Коммерсант“ руският вицепремиер с ресор военно-промишлен комплекс, ядрена енергетика и космическа индустрия Дмитрий Рогозин.

По думите му санкциите представляват шанс Русия да покаже „най-добрите черти от националния си характер“.

Рестрикциите срещу Москва все пак водят до „сложности“ в превъоръжаването на армията, призна Рогозин, но са били „приети мерки“, за да бъдат парирани проблемите.

„Създаден е антисанкционен щаб в сферата на военно-промишления комплекс (ВПК), чиято основна задача е да не допуска изпускане на срокове на доставка на продукция с военно предназначение за вътрешни и външни поръчители“, коментира той.

Припомняме, през лятото на 2017 (2 август) президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа пореден пакет от санкцкии срещу Руската федерация. По този начин той фактически положи в законова обвивка санкциите, наложени от бившия президент Барак Обама чрез изпълнителни заповеди, като по този начин те не биха могли да бъдат отменени едностранно от никого, в това число и от самия настоящ глава на Белия дом, като последна дума за това ще има Конгреса.

Освен това те предвиждат разширяване на рестриктивния режим, най-вече в области като енергетика и търговия.

В края на януари пък Вашингтон обнародва т.нар. „Кремълски списък“, (който не въвежда конкретни санкции, а има по-скоро дипломатическо значение) в който попаднаха редица лица от най-висшите икономически и политически кръгове в Москва, като премиера и бивш президент Дмитрий Медведев, главата на най-голямата частна компания в Русия „Лукойл“ Вагит Алекперов, шефът на „Газпром“ Алексей Милер и редица други.

Последни новини
Още от Новини