IАТА: До 2025 - 1 млрд. пътници да летят с полети на биогориво

Дори и без намеса на държавно ниво 0,5 млрд. пътници ще летят с екогориво

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) си постави за цел до 2025 един млрд. пътници да летят с полети, задвижвани от микс от реактивно гориво и биогориво (устойчиво авиационно гориво - SAF). Тази цел бе поставена на десетата годишнина от първия полет, захранван с микс от реактивно и биогориво. 

На 24 февруари 2008 Virgin Atlantic Boeing 747 прелита от Лондон до Амстердам с устойчиво авиационно гориво в един от двигателите си. Полетът демонстрира жизнеспособността на биогоривата, които могат да бъдат използвани, съвместно с традиционното реактивно гориво, използвайки съществуващата летищна инфраструктура.

Един полет, изцяло задвижван от устойчиво гориво, има потенциала да намали въглеродните емисии на този полет с до 80%.

"Импулсът за използване на устойчиви авиационни горива вече не може да бъде спрян. От първия полет през 2008 през 2017 вече достигнахме  до знаковите 100 000 полета и очакваме да достигнем до един милион полета през 2020. Но това все още е просто капка в океана в сравнение с това, което искаме да постигнем. Искаме 1 милиард пътници да летят с полети, задвижвани от SAF-миксове до 2025. Няма да е лесно да постигнем тази цел. Нуждаем се от държавни стимули за производство на SAF, за да се гарантира, че производството на биоавиационно гориво ще бъде също толкова привлекателно, колкото и производството на реактивно гориво", заяви Александър дьо Юниак, генерален директор и главен изпълнителен директор на IATA.

Натискът към повишаване на употребата на SAF се дължи на ангажимента на авиоиндустрията до 2020 да намали въглеродните си емисии с 50% спрямо нетните емисии от 2005.

Редица авиокомпании, включително Cathay Pacific, FedEx Express, JetBlue, Lufthansa, Qantas и United, направиха значителни инвестиции чрез закупуване на 1,5 млрд. галона SAF. Летищата в Осло, Стокхолм, Бризбейн и Лос Анджелис вече смесват SAF с общото гориво.

Ако се запазят сегашните темпове на растеж в употребата на биоавиационно гориво, до половин милиард пътници ще са се придвижвали с полети, задвижвани от SAF-смеси. Но ако правителствата, чрез ефективни политики, помогнат на индустрията да увеличи производството си, е възможно един милиард пътници да преживеят полет на SAF до 2025.

Последни новини
Още от Новини