Френското правителство - готово за болезнени реформи в железниците

В хиперзадлъжнялата SNCF работят 260 хил. служители, привилегировани по закон

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Френското правителство се готви да разтърси из основи железопътната компания SNCF, която е затънала в дългове. Намеренията са за прекраяване на специалните трудови права, на които работниците в компанията се радват от десетилетия, заяви днес премиерът на Франция Едуар Филип, цитиран от 4-traders.

Реформата в SNCF, чиито дългове възлизат на над 45 млрд. евро, е една от най-рисковите политически крачки, които предприема президентът Емануел Макрон, а профсъюзите вече заплашват с протестите от март.

"Ситуацията е тревожна, да не казвам неудържима", каза Едуар Филип за компанията, която има около 260 000 служители, много от които работят в железниците през целия си живот и в някои случаи имат правото да се пенсионират с цяло десетилетие по-рано от другите държавни работници.

Филип заяви, че новите служители на SNCF вече няма да се радват на такива привилегии и за тях ще важат националните трудови закони.

Правителството ще започне дебат по темата в парламента в средата на март, но в случай на широк опозиционен отпор, Народното събрание няма да има последната дума, каза Филип. Той заяви, че правителството е готово да прокара реформите и чрез директен указ, ако се налага.

Последни новини
Още от Новини