ЕС е много близо до сключване на споразумение с МЕРКОСУР

Репортаж от дискусията с участието на европейския комисар по търговията Сесилия Малмстрьом, 26.02.2018

Сесилия Малмстрьом, комисар по търговските въпроси в ЕК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Сесилия Малмстрьом, комисар по търговските въпроси в ЕК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Оптимистите преобладават в България. Това показа проучване на нагласите по време на гражданската дискусия "Световната търговия - лидер ли е Европейският съюз" с европейския комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом, която се проведе днес, 26.02.2018, в София и бе пряко предавана на живо в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Малмстрьом пристигна на двудневно посещение в България днес, а утре ще участва в неофициално заседание на министрите, отговарящи за търговията в ЕС. 

На първо място по важност българите поставят търговското споразумение с Япония, като се предполага, че то ще окаже най-съществено влияние върху българското икономическо развитие. На второ място българската публика поставя споразумението с МЕРКОСУР (най-голямото междудържавно споразумение в Южна Америка). След това се нареждат споразуменията с Австралия и Нова Зеландия, както и споразумението с Мексико. 

По отношение на търговските договорености с Украйна, от Асоциацията на българските производители на етерични масла поставиха въпроса за неравностойното положение, в което са поставени българските производители, предвид факта, че Украйна вече е най-големият производител на слънчогледово масло в света. Малмстрьом заяви, че търговските договори с Украйна, Молдова и Грузия са асиметрични и неравнопоставени, но предвид това, че са сключени преди две години може да се очаква преоценка на споразуменията. Комисарят призова представителите на асоциацията да изпратят становище, което да може да бъде използвано при евентуално предоговаряне. 

На въпроса кога ще бъде сключено споразумението с МЕРКОСУР комисарят каза, че преговорите в момента текат, но все още не е ясно кога ще бъде подписано споразумението. По думите й в момента има висящи въпроси, свързани с автомобилостроенето и селското стопанство.

"Не мога да дам дата, но сме близо до сключване на споразумението и това ще бъде най-голямото споразумение в света по отношение на броя потребители, които засяга". 

Що се отнася до  търговското споразумение между САЩ и ЕС Малмстрьом каза, че президентът Доналд Тръмп иска да се оттегли от международната търговия и преговорите по споразумението са изцяло прекратени. Но новия "Път на коприната" определи като "вълнуваща визия за бъдещето". Тя заяви, че ЕК следи развитието и сътрудничи на проекта, но че позицията и желанието на ЕС е да има прозрачност и равнопоставеност. По думите й това е "амбициозен проект", но е видно, че "някои държави взимат превес".

Аудиторията постави и въпроса за наличието на двойнствен стандарт за хранителната индустрия в отделните страни членки. Комисарят по търговията на ЕС отговори, че нейният "шеф - Жан Клод Юнкер е загрижен за този проблем" и се очаква доклад по въпроса, но подчерта, че "дискриминацията е недопустима".

"ЕС провежда търговска политика, която е открита и който не зачита международните правила и равнопоставеността между играчите, няма да се толерира. Това важи не само за чуждестранни търговски партньори, но и за търговията вътре в ЕС". 

Във връзка с ефекта, който търговските споразумения могат да имат върху икономиката на България, комисарят каза, че от подписването на споразумението СЕТА ще се навърши една година през есента и чак тогава ще може да се разчита на надеждни данни, за да се направи анализ на ефектите в икономиката. 

Очаквайте видео с целия репортаж. 

-------------------

* МЕРКОСУР е най-голямото междудържавно обединение в Южна Америка, като обединява 250 милиона население и над 75% от общия БВП на континента. В него влизат Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Венесуела, а асоциирани членове са Чили, Боливия, Колумбия, Еквадор и Перу.

Последни новини
Още от Новини