Джеръми Корбин се обяви за митнически съюз с ЕС след Брекзит

Лидерът на Лейбъристката партия във Великобритания призова за пълен митнически съюз

Лидерът на опозицията във Великобритания Джеръми Корбин призова за подкрепа от всички партия за пълен митнически съюз с ЕС по време на реч в университета Ковънтри.

Лейбъристите ще се стремят към крайна сделка, даваща пълен достъп до европейските пазари и запазваща ползите от единния пазар в митническия съюз, без да има никакви нови препятствия пред търговията и никакво намаляване на права, стандарти и защити.

"Затова лейбъристите ще търсим преговори за нов цялостен митнически съюз между Великобритания и ЕС, който да подсигури, че няма да има никакви наложени мита с Европа и да спомогне избягването на каквато и да е нужда от твърда граница в Северна Ирландия", коментира Корбин. В допълнение лейбъристите желаят да се осигури това Великобритания да има глас в бъдещите търговски сделки.

"Лейбъристката партия няма да приеме сделка, която оставя Великобритания като пасивен получател на правила, създадени другаде и от други хора", каза още той.

Точно обратното, правителството на Консерваторите се отклони, първоначално казвайки, че иска безмитна търговия с ЕС след Брекзит, до това да казва, че желае колкото е възможно по-безмитна търговия. А това е доста значителна промяна. В кои икономически и промишлени сектори смята, че е добре да има мита? Нека ни кажат. Както с толкова много други неща не са отронили и дума 20 месеца след референдума.  

Подробности от речта на Корбин чуйте във видеото. 

Последни новини
Още от Новини