ОПЕК може да разхлаби политиката за ограничаване на добива

Всичко ще бъде направено така, че да не се наруши баланса

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните партньори, включително Русия, могат да разхлабят политиката за съкращаване на производството, която помогна цените да се възстановят от най-тежката катастрофа през последните години, коментира петролният министър на Саудитска Арабия, цитиран от Bloomberg.

Тъй като пазарът се движи към равновесие, а прекомерните запаси се свиват, следващата стъпка за световните производители ще бъде постепенното премахване на ограниченията в добива, каза Халид Ал-Фалих пред репортери в Ню Делхи.

Съкращаването на производството може да бъде облекчено през 2019, но все още се правят анализи, уточни министърът.

„Това, което знаем, е, че всичко ще бъде направено така, че по никакъв начин няма да наруши баланса и да провали тежката ни работа от 2016 насам", заяви той.

През седмицата организацията констатира, че пренасищането на петролния пазар намалява с по-бързи темпове от очакваното, давайки първи признаци за промяна на политиките си за намаление на добива.

ОПЕК и част от другите производителки на „черно злато“ продължават с изпълнението на плана си за съкращаване на добива, като дори са успели да преизпълнят зададената си цел от намаление с 1,8 млн. барела на ден. Според някои изчисления раздутите петролни резерви вече са ограничени до средните си стойности.

Повече подобни новини четете на Investor.bg.

 

Последни новини
Още от Новини