Българският лекарски съюз решава днес за Националния рамков договор

Подписването със Здравната каса трябва да стане до 28 февруари

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Българският лекарски съюз ще реши дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор. Постигната е договореност за по-високи параметри при дейностите, където имаше недостиг и за които от съсловните организации настояваха, съобщава Investor.bg, позовавайки се на Българското национално радио (БНР). 

Със 150 милиона лева от бюджета на Здравната каса е постигнато  увеличение на цените на над 130 клинични пътеки, по част от които работят общинските болници. Това е заложено в бъдещия Рамков договор с касата. На днешния събор на Българския лекарски съюз се очаква да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор за 2018 година. Подписването със Здравната каса трябва да стане до 28 февруари, а Договорът да влизе в сила от 1 април, припомня още БНР. 

При преговорите между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз се постигна договореност за по-високи параметри при дейностите, където имаше недостиг и за които от съсловните организации настояваха. 

След скандалите около НЗОК и дължимите суми на касата към чуждите фондове за лечение на българи в чужбина, вчера от БЛС заявиха, че ако параметрите в бюджета на касата останат същите рамковия договор трябва да има допълнителни клаузи. 

„В призива на министър Горанов не можем да се вслушаме по простата причина, че не е във връзка със Закона за здравното осигуряване. Не сме съгласни с едно такова вмешателство. Създава напрежение, създава несигурност, създава безпокойство по простата причина, че това е упоменато и в писмо на министъра на финансите към Надзора, че при една така ситуация ще бъдат, едва ли не, променяни параметрите. Взехме решение като Управителен съвет, ако параметрите, постигнати в преговорния процес, не са променени, становището на УС на БЛС е за подписване“, заяви при финалните разговори председателят на лекарския съюз д-р Венцислав Грозев, цитиран от Националното радио. 

Последни новини
Още от Новини