Къде да инвестираме в забавяща се китайска икономика

Коментар на Ъруин Санфт, бивш ръководител фондови изследвания за Китай и Хонконг в Stanchart

Китайският фондов пазар не бе в добра форма, дори и преди понижението в цените на акциите през последния месец, съобщи Bloomberg. Оживлението преди него се дължи основно на няколко доминиращи играчи, предпочетени от инвеститорите, които се опасяват, че по-малките компании ще бъдат притиснати от по-високите разходи за финансиране и забавяща се икономика.

През 12-те месеца до 24 януари, когато индексът Shanghai отбеляза върхова стойност, само една трета от китайките акции, търгувани в страната са покачили цената си.

Ъруин Санфт, бивш ръководител фондови изследвания за Китай и Хонконг в Stanchart, коментира Китай и вижданията си относно инвестирането.

"Не сме прекалено обезпокоени за нито един от фундаментите на компаниите, но тази година няма да е година, в която ще виждаме голямо покачване на цената на акциите, тъй като се движат много по-напред от сегашното ниво на приходите", коментира той.         

Според икономиста китайските доминиращи играчи усилват мащаба си до пазарен дял, при който са изкоренили голяма част от своята конкуренция в Китай.

Въпреки новите бизнеси и възможностите на пазара в чужбина, Санфт коментира, че за тази година компаниите просто трябва да оправдаят целите си, отколкото да се стремят към още върхове.

Санфт препоръчва избирателност при инвестиционните стратегии особено за тази година. По думите му, "ако вътрешната икономика се забавя или върви процес на намаляване на задлъжнялостта, трябва да се търсят победителите, компаниите, които могат продължават да растат независимо от това".

Целия коментар чуйте във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини