Великобритания бележи най-слаб икономически растеж от страните в Г-7

Реалният тъст на британската икономика се оказа под прогнозите данни

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Икономиката на Великобритания расте с по-бавно темпо спрямо предварителното четене на данните за четвъртото тримесечие на 2017.

Това показва доклад на Националната статистическа служба на страната, цитиран от Business Insider, пише Investor.bg.

БВП на Обединеното кралство нарасна с 0,4% през последните три месеца на миналата година. За сравнение, предварителните данни сочеха ръст от 0,5%.

На годишна база БВП на страната се покачва с 1,4% на годишна база през тримесечието, което отново е под предишната оценка от 1,5%. Секторът на услугите, който представлява близо 80% от британската икономика, има най-голям принос към растежа.

Услугите продължават да са двигателна растежа в края на 2017, но редица сектори страдат от покачването на цените, тъй като това оказва натиск върху бюджета на домакинствата“, коментира Дарен Морган от  Националната статистическа служба на Великобритания.

Макар ревизията на данните да не е голяма, тя все пак преобръща оптимизма от януари, че британската икономика е завършила миналата година с ръст.

Освен това последните данни за БВП изпращат Обединеното кралство на последно място по растеж сред държавите от Г7 и я прави най-бавно развиващата се голяма икономика в света през 2017. Ръстът на БВП с 1,4% е по-слаб дори от този в Япония и Италия – останалите най-слабо представящи се държави в условията на растеж на световната икономика в края на миналата година.

По-рано през февруари Евростат отчете, че икономиката на еврозоната расте с по-бързи темпове от Великобритания за първи път от 2010 насам. Така докато Brexit натежава на британската икономика, Европа се радва на възстановяването от дълговата криза.

Така или иначе, макар и и с бавен темп, БВП на Великобритания отчита ръст за 20-то поредно тримесечие.

Реалното потребление на домакинствата нарасна с 0,3% в съответствие с темповете на нарастване от предходните тримесечия.

Годишният темп на разходите на домакинствата обаче се забави до 1,4%, което е значително по-слабо от 2,6-процентното разширяване, наблюдавано през първото тримесечие на 2017.  

Последни новини
Още от Новини