Свободни ли сме реално да споделяме в интернет

Адв. Ана Лазарова, сдружение Цифрова република, В развитие, 22.02.2018

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Промените в сферата на авторското право, обмисляни в Брюксел, касаят повече доставчиците в интернет, целят да променят начина им на работа. В момента регулацията е такава, че като цяло платформите не отговарят за съдържанието в тях, като идеята е това да се промени. Платформите ще са задължени да сключват лицензи с творците, в което няма нищо. Но ако не успеят да сключат такъв лиценз, то ще трябва да филтрират съдържанието си.

Това обясни в студиото на „В развитие“ с водещ Светозар Димитров адв. Ана Лазарова от сдружение „Цифрова република".

В много платформи, в това число и YouTube, имат филтри за съдържание, които не позволяват качването на материали, които са обект на защита на авторското право.

Така например се стига до случаи, в които видеа от научни конференции биват премахвани, защото във фрагменти от тях бива демонстрирано дадено произведение. Що се касае до „редовия потребител“ то може и да се стигне до свалянето дори на клипове, в които пееш караоке или детето ти танцува на известна песен, отбеляза Лазарова.

Фокус бе поставен и върху кампанията на представляваната от събеседника организация под името „Спри робополицията“.

Това е кампания, посветена на реформата, която в момента се случва в сферата на авторското право на единния цифров пазар и по конкретно на спецификите и рисковете от някои текстове, част от законодателния пакет.“

Какви са конкретните заплахи срещу свободата на потребителите?

Очаквайте видео с целия разговор!

Последни новини
Още от Новини