Скандалът с Novartis ще се разследва от специална парламентарна комисия

Замесени са и двама бивши премиери

Снимка: Scott Eisen/Bloomberg Снимка: Scott Eisen/Bloomberg

Корупционният скандал с швейцарския фармацевтичен гигант Novartis в Гърция навлиза в нова фаза - специална парламентарна комисия ще разследва казуса, съобщава АР, цитиран от Investor.bg. Решението е взето рано тази сутрин след среднощно заседание в гръцкия парламент.

Според обвиненията Novartis е плащала подкупи на висши чиновници, за да насърчи продажбите и да си гарантира високи цени на лекарствата си в Гърция. Замесени в скандала се оказаха двама бивши премиери - Андонис Самарас и Панайотис Пикраменос, както и осмина министри, сред които е и днешният комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос, както и гуверньорът на централната банка Янис Стурнарас, който беше финансов министър в периода 2012-2014 година.

Всички замесени отхвърлят тези обвинения, а Самарас дори заведе дело срещу премиера Алексис Ципрас за уронване на престижа.

Сегашните управляващи от Сириза описват казуса като най-големият скандал в модерната история на Гърция. "Няма да прикрием скандала. Гръцкият народ трябва да научи кой е превърнал болката и болестта в средство за забогатяване", заяви Алексис Ципрас пред парламента.

Идеята за създаване на парламентарната комисия, която да разследва десетимата висши гръцки чиновници, беше подкрепена от всички парламентарни групи, пише още "Катимерини". Мандатът на комисията е един месец.

Швейцарското издание на The Local разказва, че според обвиненията на правителството Novartis са плащали на лекари, както и на политици, за да подобрят позициите си на гръцкия пазар в периода между 2006 година и 2015 година. Това е коствало загуби от около 3 млрд. евро за гръцката държава.

Разследвания на анализатори показват, че корупцията в здравния сектор на Гърция коства 23 млрд. евро на държавата в периода 2000 - 2015 година.

Изданието цитира и изчисления на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), според които разходите за лекарства в Гърция скачат от 23,6% от всички здравни разходи през 2006 година до 30,7% през 2011 година. След това има намаление до 25,9% през 2015 година, което се обяснява с натиска на кредиторите на страната.

Последни новини
Още от Новини