България остава най-корумпирана в ЕС за трета поредна година

Тя е на 71-во място в Индекса за възприятие на корупцията за 2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

За трета поредна година България се оказа държавата от Европейския съюз с най-високи нива на корупция, според доклад на организацията „Прозрачност без граници“, отбелязва електронното издание EUObserver.

Страната ни, която понастоящем е ротационен председател на Съвета на ЕС, бе класирана на 71-во място в Индекса за възприятие на корупцията за 2017 година, който обхваща 180 държави, предаде „Фокус“.

Класацията се прави на базата на сравняване на страните по редица показатели, които дават точки по скала от 1 до 100, като 1 е напълно корумпирана и 100 е напълно „прозрачна“ държава. България събира 43 точки, малко по-малко от Унгария (45), Румъния (48), Гърция (48) и Хърватия (49). За тези страни организацията предупреждава, че може да има допустима грешка от около три точки.

В доклада си от края на януари миналата година на България бе отредено 75-то място от анализираните 176 държави и територии.

На първо място в Индекса е Нова Зеландия (89), следвана от Дания (88). Трето място споделят Финландия, Норвегия, Швейцария – и трите страни събират по 85 точки. Канада, Люксембург, Нидерландия, Великобритания са на осмо място с 82 точки. Германия е на 12-то място с 81 точки.

В дъното на класацията са Сомалия (9), Южен Судан (12) и Сирия (14). 

Последни новини
Още от Новини