Радев наложи вето на Закона за банковата несъстоятелност

Промените в законовата рамка бе приета от НС на 9 февруари

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Президентът Румен Радев връща за ново обсъждане параграфи 5, 6 и 7 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, приет на първо четене от Народното събрание на 9 февруари.

Това се разбира от съобщение на пресотдела на президентската институция

„Президентът подкрепя усилията на Народното събрание за по-голяма ефективност при защитата на публичния интерес в производството по банкова несъстоятелност, но тя следва да бъде постигната с конституционносъобразни средства. В тази връзка държавният глава има възражения по някои от Преходните и заключителните разпоредби на приетия закон. С тях се преуреждат с обратно действие в нарушение на правовата държава настъпили правни последици, придобити права и погасени задължения“, се казва в прескомюникето.

В мотивите си държавният глава подчертава, че „обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците“ от приетия закон.

Когато решава да приложи такава крайна мярка, Народното събрание би следвало открито да дебатира колко са обезпеченията, които ще бъдат нищожни, колко са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат относително недействителни, приблизително каква ще е стойността, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след прилагането на закона. Само по този начин защитата на обществения интерес, изтъквана като основна цел на ЗИД ЗБН, ще придобие конкретни измерения, посочва мотивите си президентът.

Промените в закона бяха предложени от ДПС, като получиха подкрепа от ГЕРБ и Обединените патриоти. БСП обаче се възпротиви срещу новите текстове, като посочи, че „въвеждането на правила със задна дата е белег на извънредно законодателство". 

Последни новини
Още от Новини