Porsche каза окончателно сбогом на дизела

Дизеловите модели не са важни за нас, коментира главата на концерна

Porsche Macan Turbo 2017. Снимка: Porsche Porsche Macan Turbo 2017. Снимка: Porsche

Германският производител Porsche прекрати производството на последните си два модела, оборудвани с дизелови двигатели - Macan S Diesel и Panamera 4S Diesel. Новата генерация на всъдехода Cayenne няма такъв агрегат, така че Porsche окончателно се сбогува с дизеловото гориво.

Това съобщава британското автомобилно издание Autocar, цитирано от Automedia.bg.

През 2017 компанията е продала общо 97 000 бройки от Macan, като от тях дизелите са под 15%. Подобно е и положението с Panamera, при която 50% се падат на хибридните модификации, а 35% на бензиновите.

Пред британското издание главният изпълнителен директор на Porsche – Оливер Блюм, обяви, че дизеловите автомобили не са важни за компанията. Той потвърди, че техният дял в Европа не превишава 15% и това е причината производителят да се откаже от разработката на нови двигатели с такова гориво. Съответно Porsche ще удвои пари, които да инвестира в електрификацията на моделната си гама.

Отказът от дизелови модели се дължи и на скандала с манипулираните двигатели на концерна Volkswagen. Заради него през лятото на 2017 властите в Германия наредиха на Porsche да изтегли в сервизите си 22 000 бройки от предишната генерация на Cayenne и да препрограмира софтуера им. В момента екологичната организация Deutsche Umwelthilfe съди Porsche за 110 млн.

Последни новини
Още от Новини