Възстановени са оригиналните стенни часовници в централното фоайе на НДК

ОMEGA предоставя шест часовника за интериора на сградата по време на Председателството

Двата стенни часовника в Централно фоайе на НДК с марка Omega – част от автентичния интериор на сградата – са възстановени и работят отново. Така публиката на многобройните концертни и културни прояви в Двореца, както и делегатите от Българското председателство на Съвета на ЕС ще имат представа за точното време до началото на дадено събитие, концерт или спектакъл. Това са единствените електронни часовници от този вид в Източна Европа, запазени до днес. Те са поставени там през 1981 г. при построяването на сградата и са подарък от компанията – производител на едни от най-популярните марки часовници в света.

Със съдействието на Министерство на културата и Швейцарското посолство в София в лицето на посланика – Н.Пр. Денис Кнобел, ръководният екип на НДК се свърза с представителите на Omega в София, които съдействаха за реставрацията на стенните часовници в Централно фоайе и предоставиха на НДК шест нови часовника с марка Omega за времето на Българското председателство на Съъвета на ЕС. Четири от часовниците са поставени в зала 3, в която се провеждат основните заседания на Председателството, а два от тях ще показват времето в зала 6 –международния пресцентър на Председателството. Часовниците са настроени на брюкселско и българско време и по този начин Omega се превръща в марката-часовници, която официално отброява времето на Българското председателство. „Изразявам специална блогодарност на Швейцарското посолство и Omega за жеста, който направиха за НДК. Възстановяването на двата часовника в Централно фоайе кореспондира с желанието ни да работим по посока на максимално възстановяване на оригиналния вид на сградата”,казва изпълнителният директор на НДК Ангел Митев. „Навсякъде по света историята на конгресните центрове стъпва върху традицията.

Тези малки детайли в интериора на Двореца, заедно с произведенията на изкуството в залите и пространствата на НДК, придават уникална стойност на този единствен по рода си в Югоизточна Европа културно-конгресен център, който има своята история и традиции, вградени в бъдещето му”, отбелязва председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков.

„От десетилетия насам Омега създават часовници с вдъхновяващ дизайн и неуспорим принос в иновациите, спорта и социалната сфера. Също така Омега допринася за досега на човечеството с необятния космос, като се превръща в първият часовник на Луната. За Гюлиян е изключителна чест и удоволствие да се включим в този проект, имащ за цел да подкрепи запазването и развитието на нашето културно наследство с помощта на една от най-влиятелните часовникарски марки в света.”- споделя Емануела Гюлиян от фирма ГЮЛИЯН, официален представител на ОМЕГА за България.

Часовниците „Омега” са част от автентичната часовникова система на НДК, която включва 120 часовника в цялата сграда. Много от нефункциониращите часовници бяха подменени с нови по време на ремонтните дейности, но на ключови места са запазени оригинални експонати, които имат уникална, почти антикварна стойност. Часовниците в НДК са с вградена GPS система и се сверяват по Гринуич. Част от механичните отчитат освен точното време, също и дата, както и ден от седмицата. Показват и кога годината е високосна. Всички те се управляват от т.нар. часовници-майки, които се намират в специално помещение в Двореца и са под постоянно наблюдение.

Швейцарските часовници Omega са едни от най-реномираните в света. Компанията е основана през 1848 г. от Луи Бранд и оттогава до ден-днешен е сред най-известните световни марки. Часовници Omega ползват Олимпийските игри, американската и британската армии, NASA. Марката е неизменно на ръката и на култовия филмов образ Джеймс Бонд от 1995 г. насам. Сега вече и НДК се нарежда сред ползвателите на Omega.

Последни новини
Още от Новини