Каракачанов: Няма как да решим проблема с кадрите в армията без казарма

Към момента недокомплектът в армията е 5500 души

Към настоящия момент недокомплектът в българската армия е 5 500 души.

Това заяви пред Националното радио военният министър Красимир Каракачанов.

„5500 души не достигат. Има поделения, в които липсват 20% от сержантите, 20% от офицерите, т.е. кадровият въпрос е проблем. От миналата година е засилен приемът на курсанти във Военния университет, но резултатите от това ще се появят след няколко години, когато тези хора завършат. Другият въпрос е с недокомплекта от военнослужещи – редници, младши подофицери. Това е проблем не само в България, а във всички европейски страни, които имат професионална армия“, коментира началникът на военното ведомство.

Поради тази причина някои от европейските държави вече са се върнали или обсъждат връщането на наборната военна служба, отчете Каракачанов.

Без да върнем наборната военна служба в перспектива, няма как да решим въпроса с недокомплекта. Армията има своите задължения по Конституция и тя трябва да може да ги изпълнява при наличието на определен числен състав, въоръжение и подготовка. Трябва да мислим за решение. Нормалното решение е да се върнем към българската традиция в това отношение – всички годни за военна служба български младежи да бъдат подготвени да минават през военно обучение и да могат при нужда да бъдат мобилизирани да защитават страната си“, изтъкна той.  

Последни новини
Още от Новини