Изследване: 23% от българите искат предсрочни избори

Спада доверието и към управляващите, и към БСП

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

23% от пълнолетните български граждани искат оставка на правителството и нови избори.

Това сочат данни на проучване, дело на социологическата агенция „Афис“.

В сравнение с май 2017 желаещите провеждане на нов парламентарен вот са се увеличили с 10% (тогава са били 13%).

Докато през май 2017 правителството се е ползвало с 40% обществено доверие, то през февруари 2018 този показател е 27 на сто.

„Ако тази тенденция се запази до средата на годината, тя ще стигне нивата от периода преди и около президентските избори от 2016 г., когато искащите нов вот надхвърлиха дела на привържениците на тогавашния кабинет. Не без значение е също така фактът, че в момента всеки трети българин предпочита смяна на някои министри в рамките на кабинета, а други 23 на сто са за ново правителство в рамките на сегашния парламент“, посочват от агенцията.

Към момента водещият партньор в управляващата коалиция ГЕРБ събира подкрепата на 26% от пълнолетното население. Този дял до преди 8-9 месеца (непосредствено след старта на кабинета) е бил около 30 на сто.

„Видим и отчетлив“ спад има и в подкрепата за Патриотите, пишат от Афис. Към момента едва 3,8 на сто от българите декларират подкрепа за националистите.

Преди няколко месеца този дял е бил малко над 6%. Нещо повече, забелязва се ерозия по отношение на водещите лица на патриотите. Ако доверието във вицепремиера Каракачанов е било 38% в средата на миналата година, то към настоящия момент говорим за малко под 30 на сто. Сходна е ситуацията при другата знакова фигура – вицепремиера Валери Симеонов – спад от 19 на 16 процента. И в двата случая наблюдаваме идентичен процес – затваряне и капсулиране на гласуващите традиционно за националистическите формации и загуба на периферен вот. Като че ли всичко това не е изненада след поредицата от ситуации и остри реакции през последните седмици.

Доверие обаче губи и БСП. Към момента за социалистите биха гласували 22,4% в сравнение с 23,4% през юли 2017.  


Последни новини
Още от Новини