САЩ обмислят разширяване на списъка със санкционирани руснаци

За възможността от подобен ход на Вашингтон указа Рекс Тилърсън

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Съединените щати разглеждат вариант списъкът с руснаци, попаднали под прицела на индивидуални санкции, да бъде разширен.

Това зави в интервю за американската телевизия CBS държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

„Предприехме и предприемаме стъпки, които вече ефективно предотвратиха множество военни сделки с Русия. Също така разглеждаме отделни личности, по отношение на които са възможни индивидуални санкции“, посочи той.

Припомняме, през лятото на 2017 (2 август) президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа пореден пакет от санкцкии срещу Руската федерация. По този начин той фактически положи в законова обвивка санкциите, наложени от бившия президент Барак Обама чрез изпълнителни заповеди, като по този начин те не биха могли да бъдат отменени едностранно от никого, в това число и от самия настоящ глава на Белия дом, като последна дума за това ще има Конгреса.

Освен това те предвиждат разширяване на рестриктивния режим, най-вече в области като енергетика и търговия.

В края на януари пък Вашингтон обнародва т.нар. „Кремълски списък“, (който не въвежда конкретни санкции, а има по-скоро дипломатическо значение) в който попаднаха редица лица от най-висшите икономически и политически кръгове в Москва, като премиера и бивш президент Дмитрий Медведев, главата на най-голямата частна компания в Русия „Лукойл“ Вагит Алекперов и т.н.

 

Последни новини
Още от Новини