България и Испания са лидери по спад на строителството в ЕС

Данните, дело на Евростат, се отнасят за календарната 2017

Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg

България и Испания са държавите с най-сериозен спад в строителния сектор на годишна база,

Това показват данни на Евростат към края на декември 2017, публикувани днес (19 февруари) и цитирани от Investor.bg.

За страната ни това е първо свиване на годишна база от десет месеца насам, показват още данните.

Припомняме, че преди две седмици от Националния статистически институт публикуваха данни, според които строителната продукция в България отчита през декември 2017 най-силния годишен спад от януари 2017 (11 месеца) насам.

Според Евростат най-сериозна експанзия се наблюдава в Унгария, където ръстът е 35%, и Словения, където строителната продукция се увеличава с 21,2%. В Испания обаче спадът на строителството е с 13,4%, а в България  - с 4,1%. 

България е в топ 3 на страните с най-силен спад в строителството и на месечна база. Според европейската статистика през декември 2017 спрямо ноември най-голямо понижение е отчетено в Словакия (5,5%), Испания ( 4,4%) и България (3%). Това е втори пореден месец на спад за страната ни на месечна база, отчитат от Евростат. През ноември строителството в България се сви с 1,6%

Строителството в ЕС се увеличава през декември с 0,6% спрямо ноември, когато се повиши с 0,5 на сто. Строителството в еврозоната се подобрява слабо с 0,1% след повишение с 0,2% месец по-рано, отчитат още от европейската статистическа служба.

На годишна база строителството в еврозоната и в ЕС се увеличава през декември съответно с 0,5% и с 1,5%. За цялата 2017 продукцията в строителния сектор се увеличава в еврозоната с 2,4% и с 3,5% в целия ЕС.

Това е най-слабото увеличение на строителната продукция от януари миналата година, тъй като строителната активност през декември се е увеличила с 1,4% (2,8% през ноември), а строителството е намаляло с 2,6% (срещу 3,8% през ноември), отчитат от Ttrading economics.

Последни новини
Още от Новини