Назрява ли криза в образованието – 40% от учителите в пенсия до 8 години

За да предотврати сериозен дефицит, образователното ведомство ще се обърне към младите хора

22 СУ Георги Стойков Раковски, София. (15.09.2015) Снимка: Силвия Грозева/Bloomberg TV Bulgaria 22 СУ Георги Стойков Раковски, София. (15.09.2015) Снимка: Силвия Грозева/Bloomberg TV Bulgaria

40% от преподавателите в системата на средното образование предстои да излязат в пенсия до 8 години.

Това заяви пред Националното радио зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

По думите й това ще доведе до „много сериозен дефицит“.

За да предотврати това, образователното ведомство ще се обърне към младите хора.

„Необходимо е да привлечем повече млади хора към професията на учителя и да се обърнем към учениците, които сега са на 15-16 години и да им кажем, че професията на учителя предстои да бъде много по-добре платена, с много по-добри условия на труд в рамките на следващите няколко години и е професия, която ще има голямо търсене“, заяви зам.-министърът.

„За първи път се говори за двойно увеличение на заплатите на учителите. Това е една от много съществените мерки, които трябва да бъдат взети. Говорим за инвестиции повече от 600 млн. лв. в образователна инфраструктура, които, въпреки мащаба на това число, ще бъдат недостатъчни за всички нужди. Трябва да си даваме сметка в какво време живее. Разбира се, в това време имаме много повече стрес, много повече конкуренция, динамика на информацията, сериозни проблеми в семействата. В България има сериозен проблем с деца, чиито родители са в конфликт, деца на родители емигранти. Всички тези проблеми в най-голяма степен рефлектират именно в училището и като общество трябва да си даваме сметка, че очакваме от учителя да бъде свръхчовек и да компенсира всички тези дефицити“, добави Сачева.


 

Последни новини
Още от Новини