Бизнес модел – да събираш цветни метали от... Чернобил

Украинец бе заловен да пренася над 100 кг. цветни метали, които е събрал в района на авариралата АЕЦ

Снимка от града-призрак Припят, намиращ се в непосредствена близост по АЕЦ "Ленин" в Чернобил. Снимка: Wikipedia Снимка от града-призрак Припят, намиращ се в непосредствена близост по АЕЦ "Ленин" в Чернобил. Снимка: Wikipedia

Незаконното събиране и предаване на метали е проблем не само у нас, но и в много други държави по света. Украинец обаче блесна с „находчивостта“ си, а действията му, макар и да представляват куриозен случай, са поставили под сериозна опасност здравето на съгражданите му.

Случаят е следният – 51-годишен жител на Киевска област е бил заловен да изнася над 100 килограма цветни метали, които е събрал в района на карантинната зона около авариралата преди близо 32 години Чернобилска АЕЦ в Северна Украйна, където нивата на радиация все още са в пъти над допустимите норми за човешкото здраве.

Нарушителят е бил заловен от екип от служители на украинската полиция и граничари, се разбира от съобщение на Граничната служба на Украйна, предава РИА Новости.

Мъжът не е носил със себе си никакви документи, и е признал, че имал намерение да предаде „улова“ си в пункт за изкупуване на цветни метали. Не става ясно също така дали това е първото му нарушение.

За радост обаче злоумишленикът е бил заловен да пренася откраднатите радиоактивни метали малко преди границата на строго охраняваната зона около атомната централа.

Аварията на Чернобилската АЕЦ, случила се на 26 април 1986, е най-голямата в историята на световната ядрена енергетика. В следствие на радиоактивния облак, достигнал и до България, силно бяха замърсени десетки хиляди квадратни километри на територията на бившия СССР, като около 200 000 души бяха евакуирани от родните си места. Непосредствено загиналите в следствие на силната радиация са десетки, а стотици в последствие развиват ракови заболявания. 

Последни новини
Още от Новини