Киев: Не е изключено да си върнем Донбас по военен път

Приетият наскоро Закон за интеграция на Донбас ни дава такова право, коментира бившият президент на Украйна Александър Турчинов

Проруски протест в Донецк през 2014. Снимка: Wikipedia Проруски протест в Донецк през 2014. Снимка: Wikipedia

„Въоръжено освобождение“ на самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики не е изключен вариант, а възможност за такива действия се предвижда в приетия наскоро от украинската Рада „Закон за реинтеграция на Донбас“.

Това заяви в интервю за „Громадское TV” секретарят на Съвета за национална безопасност и отбрана на Украйна и бивш президент на страната Александър Турчинов, предава РИА Новости.

Благодарение на този закон се е появила възможност да бъде използван целият потенциал на въоръжените сили и други силови структури за „възстановяване на суверенитета на страната в окупираните територии“, коментира още той. 

През януари украинският парламент прие предложения от президента Петро Порошенко законопроект за реинтеграция на Донбас. В него Руската федерация бе определена за страна агресор, а ДНР и ЛНР се окачествяват като „окупирани територии“. Законът също така дава правото на държавния глава да използва армията без де юре да бъде обявена война. 

Последни новини
Още от Новини