Държавата отпусна над 125 млн. за интегриран градски транспорт в София

Предстои да се ремонтират трамвайни трасета и да се закупят нови мотриси

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

С над 125 млн. лв. ще се финансира развитието на интегрирания градски транспорт в София.

Това реши правителството на редовното си седмично заседание днес (14 февруари), предава пресотделът на МС.

Проектът включва рехабилитация на трамвайни линии, доставка на нови трамвайни мотриси и надграждане на интелигентната система за управление на трафика и съществуващата система за информация на пътниците в реално време.

С решението си кабинетът възлага на ръководителя на Управляващия орган на Оперативна програма ,.Региони в растеж“ 2014-2020 в регионалното министерство да подпише договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Столична община.

„Той е на стойност 125 485 941,89 лв., като безвъзмездните европейски средства са 107 333 495 лв., а останалата част от сумата е съфинансиране със собствени средства на Столична община“, уточняват от МС.

Предстои да започнат дейностите но рехабилитация на няколко трамвайни отсечки, включително линията по бул. „Цар Борис III“, и купуването на 13 нископодови, съчленени трамвайни мотриси.

„Проектът цели насърчаване ползването на електротранспорта, като по този начин ще допринесе за решаване на проблемите в столицата, свързани с увеличаващия се трафик през деня, нарастващите задръствания, ниската скорост на придвижване, пътнотранспортни произшествия, високи концентрации на въглероден диоксид и други вредни емисии, шум и т.н.“, посочват от правителствената пресслужба.  

Последни новини
Още от Новини