НАТО подкрепи идеята за тренировъчна мисия в Ирак

Алиансът прави 2 нови командни центрове

Ген.секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на брифинг в централата на алианса в Брюксел, Белгия. 13 февруари 2018. Снимка: NATO Channel Ген.секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на брифинг в централата на алианса в Брюксел, Белгия. 13 февруари 2018. Снимка: NATO Channel

Контингентът на НАТО в Ирак се пренасочва от бойни операции към обучение на местните военни части в отговор на поискана с писмо такава помощ от премиера Абади, обяви генералният секретар на алианса. По-рано писмо с такава молба към НАТО изпрати и военният министър на САЩ ген. Матис.

"Целта е Ирак да бъде стабилна страна и да избегнем ИД или други терористични групи да се завърнат", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на брифинг преди заседанието на министрите на отбраната на страните-членки в сряда.

"Очаквам в четвъртък да се договорим да започнем да планираме тренировъчна мисия в Ирак".

Съобщението за разширението на мисията бе направено след като на международната конференция за възстановяването на Ирак тази седмица Багдад оцени средствата, необходими за възстановяването на страната след Ислямска държава на 88 млрд долара.

Новата структура на НАТО

НАТО ще избере САЩ и Германия за новите две централи на северноатлантическия алианс, което отбелязва първата промяна в командната структура на съюза след Студената война, съобщи Bloomberg.

САЩ ще приеме планирания команден център на НАТО, насочен към военноморската сигурност в Атлантическия океан, а Германия – центъра, който ще отговаря за движението на войските в Европа, съобщава агенцията, позовавайки се на неназован източник.

Този план ще бъде обсъден от министрите на отбраната на НАТО на 14 и 15 февруари 2018 в столицата на Белгия.

Планът за двете допълнителни централи на НАТО слага край на продължилите с години съкращения в командната структура на алианса на фона на подновеното напрежение в отношенията с Русия след анексирането на Крим през 2014.

По време на брифинга във вторник в Брюксел ген.-секретар на НАТО Столтенберг каза, че е твърде рано да се коментира местоположението на двата нови командни центрове, което ще се реши „по-късно през годината”.

 

Военни разходи

Тази година НАТО очаква 8 съюзнически страни да изпълнят или надхвърлят 2% от БВП за военни разходи. През 2014 страните от алианса се договориха да изпълнят тази цел до 2024.
Столтенберг каза във вторник, че до 2024 е възможно 15 съюзници да постигнат целта.

 

 

Последни новини
Още от Новини