Българско военно чудо гостува с открити уроци в Клисура и Пловдив

Образователен проект на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“

Във време, в което историческите подвизи на армията ни потъват в огромния обем информация и знания, с които се сблъскваме всеки ден, а часовете по история за учениците са сведени до зазубряне на дати, документалната поредицата „Българско военно чудо“ се връща назад в периода след Освобождението на България и хвърля светлина върху онези битки, с които трябва да се гордеем. В рамките на 10 късометражни филма поредицата разказва за тях.

Документалната поредица е съвместен образователен проект на „Българска история“ и ЗАД „Армеец“, който цели да направи роднотно минало интересно за учениците и да даде възможнст на учителите да разнообразят и „оцветят“ часовете си по история.

Битките, които са пресъздадени в „Българско военно чудо“:

-     Сливнишката битка – 1885 г.

-     Лозенградската операция – 1912 г.

-     Родопската Шипка – 1912 г.

-     Превземането на Одрин – 1913 г.

-     Битката за Кресненския пролом – 1913 г.

-     Тутраканската епопея – 1916 г.

-     Боевете при Добрич – 1916 г.

-     Дойранската епопея – 1918 г.

-     Защитата на българското небе – 1943/1944 г.

-     Дравската операция – 1945 г.

Филмите от поредицата са публикувани в уебсайтовете и социалните мрежи на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“, където всеки може да ги гледа напълно безплатно. Късометражните епизоди бяха представени и пред стотици учители и ученици по време на открити уроци из страната. От старта на образователния проект „Българско военно чудо“ през ноември 2017 година, той бе представен в десетки училища и читалища в България, провокирайки любопитството на хиляди ученици към българската история, и достигна до рекордните над 1 милион гледания в социалните мрежи. Поради неспиращия интерес организаторите на проекта предвиждат продължение на образователната инициатива и през настоящата 2018 година.

Последни новини
Още от Новини