Италия може да е сред големите печеливши от коалицията в Германия

Новото правителство приближава блока до изграждането на стабилен Европейски валутен фонд

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Италианските облигации вече имат приятели по високите етажи в резултат на коалиционните преговори в Германия, пише в свой анализ за Bloomberg Маркус Ашуорт.

Християндемократите на Ангела Меркел най-после постигнаха консенсус със Социалдемократическата партия и канцлерът изглежда е на път да започне четвъртия си мандат. СПД ще поеме контрола на финансовото, външното и трудовото министерство. Бившият финансов министър Волфганг Шойбле, чието фамилно име се превърна в синоним на мерките за строги икономии през цялата дългова криза в региона, твърдо остава извън политическите трудности на Германия, предаде Investor.bg

Новото германско правителство, ако бъде ратифицирано, ще бъде далеч по-съгласувано, отколкото някога, с амбициите на френския президент Еманюел Макрон за още по-тясна финансова интеграция на Европейския съюз.

Това е важно развитие за Италия и другите периферни държави. Новото правителство приближава блока до изграждането на стабилен Европейски валутен фонд и емитирането на общи облигации на еврозоната с име  "еврооблигации". Пътят към общ пазар е дълъг и съгласието на правителствата на ЕС едва ли може да се приеме за даденост. Но посоката на пътуването е важна за страна като Италия, която има повече от 1,5 трлн. евро неизплатени облигации.

При всякакви признаци на политически стрес Европейската централна банка (ЕЦБ) разполага с мощ да купи италиански дълг и пазарът го знае. Подкрепата не свършва тук. Президентът Марио Драги и останалата част от Управителния съвет продължават да реинвестират облигации, закупени чрез програмата за количествено облекчаване.

Новата германска коалиция означава, че останалата част от кавалерията на ЕС може да не е далеч назад. Италия, заедно с други периферни страни с по-високи доходи и огромни дългове, могат да бъдат големите победители.

Последни новини
Още от Новини