Край на ИДИЛ в сирийските Хама и Алепо

Джихадистите си бяха върнали районите преди две седмици

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Сирийската армия обяви победа над "Ислямска държава" в две провинции, след като преди две седмици джихадистите се възползваха от възможност и се върнаха в районите на Хама и Алепо, предава Франс прес, цитирана от Investor.bg.

"Частите на сирийската армия и съюзените с нея сили завършиха успешно бойните си операции и освободиха голям брой селища в Хама, Алепо и Идлиб. Това сложи край на присъствието на терористичната групировка ИД в провинциите Хама и Алепо", заявяват от сирийската армия.

Терористичната организация се беше възползвала от сраженията на армията с бунтовници и джихадистите от групировката Хаят Тахрир аш Шам, за да се завърне преди няколко седмици в пограничния район между провинциите Хама, Алепо и Идлиб, съобщава БТА.

На 25 декември сирийският режим, подкрепен от руската бойна авиация, започна широкомащабно настъпление, за да си върне югоизточната част на Идлиб.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека заяви, че армията е успяла да си върне контрола над повече от 80 села за една седмица.

"Ислямска държава“ все още присъства в малък район в южната част на провинция Идлиб, където се бие с бунтовнически групи.

Режимът води операция срещу последните бойци на групировката и в граничещата с Ирак провинция Дейр аз Зур.  

Последни новини
Още от Новини