Сенатът в САЩ за втори път затвори администрацията

Няколко часа по-късно двете камари на Конгреса гласуваха текст, осигуряващ финансирането

Капитолия, Вашингтон. 8 февруари 2018. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Капитолия, Вашингтон. 8 февруари 2018. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

За втори път за последните три седмици федералното правителство на САЩ се оказа затворено след като Конгресът не успя навреме да гласува компромис по бюджета, съобщи Bloomberg.

ЪПДЕЙТ: Сенатът одобри бюджет за финансиране на правителството на САЩ през нощта на четвъртък срещу петък, което отвори възможността за Камарата на представителите и избягване на частичната парализа на администрацията. Вотът обаче мина твърде късно и срокът бе изпуснат.

След Сената и Камарата на представителите одобри в петък сутринта споразумението за бюджета, с което позволиха да спре „затварянето” на администрацията, наложено няколко часа по-рано, съобщи Bloomberg.

След одобрението на Конгреса текстът ще бъде представен на президента Доналд Тръмп за подпис. Това ще сложи край на частичното затваряне на държавните служби и агенции поради липса на финансиране.

 

Конгресмените имаха срок до полунощ на 8 февруари 2018 за приемат компромиса, постигнат през седмицата от лидерите на републиканците и демократите. Но съпротивата на републиканския сенатор Ранд Пол, който бе против на увеличението на публичния дефицит, забави работата в Сената.

Датата бе фиксирана с временната мярка за финансиране, гласувана на 23 януари след трите дни на предишното затваряне, което наложи частично затваряне на агенции и федерални служби и постави в ситуация на техническа безработица няколкостотин хиляди федерални служители.

Драмата със затварянето се разигра в същия ден, когато американските пазари понесоха удар и S&P 500 изгуби 10% от 26 януари, с което даде знак за корекция.

Последни новини
Още от Новини