Турция се страхува от вакуума във властта в Сирия

Мехмед Шимшек, вицепремиер на Турция

Мехмед Шимшек, вицепремиер на Турция. Истанбул, 22 ноември 2017. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg Мехмед Шимшек, вицепремиер на Турция. Истанбул, 22 ноември 2017. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg

Турция се страхува от вакуума във властта в Сирия, каза вицепремиерът на Турция Мехмед Шимшек в интервю за Bloomberg. Анкара настоява нейните съюзници "да обръщат повече внимание" на тези опасения "и да ги имат предвид".

"Това в голяма степен е свързано  както казах с екзистенциалната заплаха, която усещаме от терористични организации в Сирия и вакуума на властта там", каза Шимшек.

Чуйте още във видеото.

Свалянето на инфлацията до едноцифрени нива е приоритет и правителството на Турция ще направи каквото трябва, за да я задържи там, каза Шимшек в интервюто за Bloomberg в Лондон.

Ето какво каза още Шимшек:

„Няма размяна на ръст и инфлация. Ценовата стабилност е абсолютен ключ за устойчивите, високи нива на ръст. Очакваме да се понижи до едноцифрени нива и ще направим всичко, за да я държим там и това налага съответна монетарна политика, както и силна фискална политика”.

„Има дебат за много високите маржове в банковия сектор. Разбираемо е, че има дебат периодично относно нивата на лихвите. Но това е нормално, не е само в Турция”.

Последни новини
Още от Новини