Рекорден брой работни места са били създадени у нас през 2017

Данните бяха посочени от зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Икономическият растеж за 2017 е около 4,0%, а пазарът на труда създаде рекорден брой нови работни места. Някои прогнози предвиждат ускоряване на икономически растеж през 2018 дори до 4,4%.

Това заяви по време на събитие, посветено на развитие на човешките ресурси, зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Зам.-началникът на икономическото ведомство допълни, че коефициентът на заетост по последни данни е достигнал 68,5% през третото тримесечие на 2017 , а заетите са се увеличили с около 200 хиляди души през третото тримесечие на 2017 г. на годишна база.

„Коефициентът на безработица в страната спадна до 5.8% през третото тримесечие на 2017, което е по-ниско от средното ниво за ЕС и в пъти по-ниско от някои страни членки на съюза“, подчерта зам.-министърът.

Управлението на човешките ресурси, което вече прераства в управление на човешкия капитал, се утвърди в самостоятелна и бързо развиваща се индустрия, а в условия на ограничени икономически ресурси, иновациите включително и при управлението на човешкия капитал могат да гарантират създаването на по-високи нива на добавена стойност в икономиката, посочи той.

Борисов също така увери, че държавата и в частност икономическото министерство работи за подобряването на връзката между образованието и бизнеса.


 

Последни новини
Още от Новини