Без сделка за Brexit британският бюджет ще изгуби над €90 млрд.

При твърд Brexit правителството в Лондон ще трябва да вземе заеми от над €136 млрд. през следващите 15 години

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер пред резиденцията на британският премиер на Даунинг Стрийт 10. (26.04.2017) Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер пред резиденцията на британският премиер на Даунинг Стрийт 10. (26.04.2017) Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

При варианта „твърд Brexit”, т.е. ако Лондон и Брюксел не успеят да постигнат споразумение по въпросите за „развода“ между Обединеното кралство и Европейския съюз, британската хазна ще изгуби £80 млрд. или близо 91 млрд. евро (€90,78).

Това пише The Guardian, позовавайки се секретен доклад, изготвен от британското правителството и посветен на последиците от Brexit.

Най-засегнати при подобен сценарий ще бъде регионът на Североизточна Англия и Уест Мидландс, и двата гласували за напускане на ЕС. Първият регион ще понесе загуби от 16% в икономическия си растеж, а вторият – 13%.Също така се смята, че „твърд Brexit” ще повиши цените на дребно със средно 21%, като при храните и напитките възходящата индексация ще бъде 17%.

При подобен изход правителството в Лондон ще бъде принудено да вземе заеми в размер на £120 млрд. (малко над €136 млрд.) през следващите 15 години.  

Последни новини
Още от Новини