Още 6 борсово търгувани фонда могат да бъдат допуснати на БФБ

Става дума за фондове върху основните индекси на Хърватия, Унгария, Македония, Сърбия, Словакия и Словения

Снимка: Investor Media Group Снимка: Investor Media Group

Дружеството "Експат Асет Мениджмънт" ЕАД е изпратило до БФБ – София заявление за допускане до търговия на Основен пазар BSE на още шест борсово търгувани фонда върху основните индекси на Хърватия, Унгария, Македония, Сърбия, Словакия и Словения.

След започването на търговията им на БФБ, на втори етап фондовете ще бъдат регистрирани за търговия и на други големи чужди борси, обявиха по-рано от "Експат". Проспектите на новите инструменти могат да бъдат намерени на интернет страницата на управляващото дружество, пише Investor.bg.

През септември 2016 управляващото дружество предизвика истински фурор със стартирането на Expat SOFIX ETF, борсово търгуван фонд, който репликира състава на SOFIX и година и месеци по-късно вече има активи за 32 млн. лв.

На 17 януари 2018 на фондовата борса в София започна търговията с нови 4 фонда на дружеството - за Полша, Чехия, Румъния и Гърция.

Но амбициите на "Експат Асет Мениджмънт" не спряха дотук и Комисията за финансов надзор вече регистрира още 6 индексни фонда, с което общият им брой достига 11. Така дружеството осигури достъп до капиталовите пазари на цяла Източна Европа.

Expat Slovakia SAX UCITS ETF е пасивен борсово търгуван фонд, който следва представянето на индекса SAX на Bratislava Stock Exchange, като се придържа към метода на пълно физическо репликиране. Подходящ е за български и чуждестранни инвеститори, които търсят ликвидна и диверсифицирана експозиция към словашкия пазар на акции и към региона като цяло. Expat Slovakia SAX UCITS ETF инвестира в акции на компаниите от индекса SAX. Това е основният индекс на акции на словашката борса и е съставен от 7 компании.

Expat Hungary BUX UCITS ETF е пасивен борсово търгуван фонд, който следва представянето на индекса BUX на Budapest Stock Exchange, като се придържа към метода на пълно физическо репликиране. Expat Hungary BUX UCITS ETF инвестира в акции на компаниите от индекса BUX. Това е основният индекс на акции на унгарската борса Budapest Stock Exchange и е съставен от 16 компании.

Expat Slovenia SBI TOP UCITS ETF инвестира в акции на компаниите от индекса SBI TOP. Това е основният индекс на акции на словенската борса Ljubljana Stock Exchange и е съставен от 11 компании.

Expat Croatia CROBEX UCITS ETF инвестира в акции на компаниите от индекса CROBEX. Това е основният индекс на акции на хърватската борса Zagreb Stock Exchange и е съставен от 19 компании.

Expat Serbia BELEX15 UCITS ETF инвестира в акции на компаниите от индекса BELEX15. Това е основният индекс на акции на сръбската борса Belgrade Stock Exchange и е съставен от 11 компании.

Expat Macedonia MBI10 UCITS ETF инвестира в акции на компаниите от индекса MBI10. Това е основният индекс на акции на македонската борса Macedonian Stock Exchange и е съставен от 10 компании.

Регионът на Централна и Източна Европа започна годината много силно. През януари само сръбската борса приключи на червена територия, като BELEX отписа 2,12% от стойността си спрямо декември. Всички останали 18 индекса от борсите в ЦИЕ, записват повишения. Най-силно нараства македонският индекс, който прибави 11,25% към стойността си.

Последни новини
Още от Новини