Българите в чужбина са влели в икономиката ни 813 млн. лв. за 11 месеца

Данните, които резонно не отчитат неофициалните и кешови преводи, се отнасят за периода януари-ноември 2017

Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg

Близо €813 млн. са пратили сънародниците ни зад граница на роднините си в България от началото на 2017 до края на ноември.

Това показва справка на Investor.bg в информационните масиви на Българска народна банка (БНБ).

Спрямо същия период на 2016 парите са с €12 млн. =повече.

За сравнение, от януари до ноември в българската икономика са влезли чуждестранни инвестиции в размер на €883,7 млн., което пък е с 2,4% по-малко, отколкото за 11-те месеца на 2016. Трябва обаче да уточним, че данните на БНБ са предварителни.

Подобни числа обаче изглеждат обезпокоително на фона на прогнозите на финансовото министерство, заложени в доклада към Бюджет 2018. Според държавните финансисти притокът на преки чуждестранни инвестиции ще продължи постепенно да се възстановява, като размерът на им ще възлиза на около 4,3% от БВП средногодишно за прогнозния период до 2020.

В периода 2018-2020 БВП се очаква да нараства номинално с по около 4,5 млрд. лв., докато реалният растеж се движи в границите на 3,1 – 3,2%. На фона на прогнозата за растежа на Европейската икономика от 1,8 – 1,9% за същия период, икономиката на България има значително по-добри перспективи. Прогнозираното ускоряване на растежа на инвестициите в икономиката ще повиши приноса на капиталовите запаси за потенциалния растеж, коментират от МФ. 

Но както и миналата година, така и тази, явно не само инвестициите, а и паричните преводи от емигрантите ще дърпат икономиката напред.

Основните парични трансфери на българите продължават да идват от САЩ, Испания, Италия и Гърция. 

Добре е да отбележим също, че парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой, а освен това БНБ отчита само преводите над 2 500 евро.

Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

Миналата година най-много парични преводи от емигранти е имало през месец май – €88 млн., а най-малко през ноември, когато гастербайтерите са изпратили €62 млн.

Обезпокоителното е, че тези средства рядко се насочват към бизнес начинания и просто попълват дупките в семейните бюджети Освен това те правят „лоша услуга“ на много хора да търсят по-добра професионална реализация.

Предвид международната обстановка, подобен двигател на икономиката не може да бъде устойчив, а за да расте икономиката, тя има нужда от сигурност и нов бизнес, а не само от силно, изкуствено напомпано вътрешно потребление.  

Последни новини
Още от Новини