IATA: проблем с инфраструктурата навсякъде по света

Александър Де Жуниак, гл. изп. директор на IATA

Александър Де Жуниак, гл. изп. директор на IATA по време на интервю за Bloomberg на авиосалона в Сингапур. 5 февруари 2018. Photographer: Ore Huiying/Bloomberg Александър Де Жуниак, гл. изп. директор на IATA по време на интервю за Bloomberg на авиосалона в Сингапур. 5 февруари 2018. Photographer: Ore Huiying/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на IATA Александър Де Жуниак коментира приватизацията на летищата, предплащането за инфраструктурни проекти, цената на петрола и лоукост авиокомпаниите в интервю за Bloomberg от авиосалона в Сингапур, първото индустриално събитие за годината.

Жуниак каза, че нискоразходните превозвачи имат нужда от увеличение на трафика с 6-9%, за да запълнят местата на борда на самолетите и ще го постигнат до 5-7 години.

Салонът на икономична класа на борда на 787-9 Dreamliner на Korean Air. 27 февруари 2017. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg.

Той прогнозира, че карго трафикът ще расте с 4,5% тази година в сравнение с 9% ръст през 2017, защото слабото увеличение на складовите запаси ще осигури по-малък, но солиден ръст в товарните въздушни превози.

Жуниак каза още, че Китай има нужда да осигури още въздушно пространство за гражданската авиация и трябва да модернизира системата за въздушен контрол, така че да отговаря на прогнозите за дългосрочен ръст.

IATA е „силно срещу всякакво предплащане за инфраструктура”, каза Де Жуниак по време на кръгла маса в рамките на авиосалона в Сингапур. „Не бива да плащаме, без да имаме инфраструктура, готова за операции и използвана от авиокомпаниите и потребителите”.

Жуниак, който допреди година ръководеше Air France се обяви още против приватизацията.

„Казваме на правителствата: внимавайте, когато искате да правите приватизация. Защото навсякъде по света виждаме как приватизацията се превръща не точно в провал, но носи доста неудобства за авиокомпаниите, особено в увеличение на разходите”.

Салонът на икономична класа на борда на А350-1000 на авиосалона в Сингапур. 5 февруари 2018. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg.

Чуйте още: Предизвикателствата за авиационни лизинг през 2018

 

 

Последни новини
Още от Новини