Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Енергийните проекти – възможният път решаване на кипърския въпрос

Димитър Гърдев, бивш дипломат и международен анализатор, Светът е бизнес, 05.02.2018

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Победата на досегашния кипърски държавен глава Никос Анастасиадис на президентските избори в средиземноморската страна, проведени тази неделя (4 февруари) не бе изненадваща, като резултатът повтаря този от предишния вот.

Това коментира в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев международният анализатор и бивш дипломат от кариерата Димитър Гърдев.

Припомняме, че на вота вчера Анастасиадис победи, но с малка разлика – 56% на 44% пред конкурента си – левият Ставрос Малас.

Сравнително намалялата избирателна активност се дължи на разочарованието на гражданите от бавния според тях икономически растеж след дълбоката криза от преди броени години.

Друга очертаваща се тенденция е увеличаването на дяла на крайните националисти, които категорично не приемат компромис по отношение на турската част на Кипър.

„Те заявяват, че Севернокипърската турска република, непризната в световен мащаб, е незаконно формирование, и настояват за пълното й премахване, което е вид експанзия“

„Дългото отлагане на решението на кипърския въпрос, невъзможността за постигане на консенсус нормално води до пробуждане на националистическите движения“

По думите на Гърдев енергийните проекти могат да са голям стимул за напредък по кипърския въпрос, за постигането на компромис между Никозия и Анкара.

Последни новини
Още от Светът е бизнес