Австралия подготвя най-голямата виртуална електроцентрала в света

Зелената инсталация ще намали с минимум 30% сметките за ток на 50 000 домове

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Южна Австралия планира да инсталира слънчеви панели и батерии на Tesla Inc. в най-малко 50 000 домове, за да формира това, което правителството нарича най-голямата виртуална електроцентрала в света, пише Bloomberg.

Инициативата стартира с пробни инсталации на 1100 държавни жилища, на които ще бъдат инсталирани безвъзмездно 5 киловати соларни панели и 13,5 киловатчасови батерии тип Tesla Powerwall 2. Инвестицията ще бъде финансирана чрез продажби на електроенергия, съобщи австралийското правителство в неделя.

Проектът ще бъде разширен до още 24 000 имота обществена собственост, а след това възможност за инсталиране на този енергиен пакет ще имат и всички собственици на домове в Южна Австралия.

Плановете на правителството са през следващите 4 години проектът да обхване минимум 50 000 домове.

"Това, което правим, е на практика построяване на допълнителна електроцентрала на южноавстралийския енергиен пазар, а тази допълнителна конкуренция ще намали цените", каза премиерът Джей Уедърхил. "За да направим това, ние работим в сътрудничество с една от най-големите технологични компании в света - Тесла. Ние показахме, че водим света в областта на възобновяемите енергийни източници - най-голямата в света акумулаторна батерия, най-голямата в света слънчева термична централа, а сега и най-голямата виртуална електроцентрала в света са тук. "

Уедърхил заяви, че според проучване на Frontier Economics благодарение на инсталацията, с мощност 250 мегавата, се очаква сметките за енергия да се намалят за участващите в програмата домакинства с 30%.

Милиардерът Елон Муск миналата година построи най-голямата литиево-йонна батерия в света, за да подпомогне електрозахранването на Южна Австралия. Мъск направи залог в Twitter, че Tesla може да инсталира 100-мегаватово хранилище в австралийската пустош в рамките на 100 дни. Ако не успее да се вмести в този срок - инсталацията ще бъде безплатна. Оказва се, че съоръжението ще бъде готово до лятото. 

Последни новини
Още от Новини