90% от европейците притеснени - приложения събират без разрешение лични данни

Новият регламент GDPR ще покаже как се събират и обработват данните, заяви Мария Габриел

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Девет от всеки 10 европейци са загрижени, че мобилни приложения събират техни данни без съгласието им. Седем от 10 европейци се тревожат за обработката на тези данни, това съобщи комисарят по цифрова икономика Мария Габриел пред БНТ, цитирана от Investor.bg.

Нейният коментар е свързан с новия регламент за защита на личните данни, който надгражда европейска директива от 1995 година. Промените ще влязат в сила на 25 май 2018 година и въвеждат еднакви правила за целия ЕС.

С новия регламент ще се постигне "по-силна защита на данните, много повече възможности за бизнеса и за самия ЕС", каза още Габриел. Той дава повече прозрачност как се събират и обработват личните данни и така да стане ясно кой злоупотребява с тях.

"Личните данни не са стока като другите. Ако искаме да градим доверие в този свят на технологии, той минава през неприкосновеността на личния живот", категорична беше комисарят.

Тя поясни, че "от тук нататък част от настройките за социални мрежи и приложения още от самото трябва да съдържат необходимите спецификации за защита на личните данни". За нея е важно европейски граждани да спокойни, че има правила, които гарантират сигурността им.

Новите правила не са валидни само за компаниите, които са европейски. "Говорим и за компаниите, които са извън ЕС, но оперират на европейска територия, или ако са извън ЕС, оперират с данни на ЕС", допълни Габриел.

Последни новини
Още от Новини