Германия ще следи съобщенията в месинджъри чрез специална програма

Чрез нея службите ще следят комуникацията между лица, заподозрени в престъпления като тероризъм, пране на пари, търговия с наркотици и др.

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Министерството на вътрешните работи на Германия одобри прилагането на специална шпионска програма FinSpy, която ще бъде използвана от службите за дешифриране и прехващане на съобщения между потребители в популярните месинджър програми.

Това съобщава германското издание Die Welt, цитирано от ТАСС.

Чрез програмата службите за безопасност ще следят комуникацията на лица, заподозрени в престъпления като тероризъм, пране на пари, търговия с наркотици, укриване на дългове и др.

„Цивилната“ версия на FinSpy е разработена от базираната в Мюнхен компания FinFisher, като е закупена от германското правителство още през 2013.

Правната основа, позволяваща на службите във Федералната република да следят личната комуникация на потребителите в месинджър програмите, бе приета през лятото на 2017 като част от закони, насочени към борбата с тероризма.

До този момент органите, отговарящи за обществената безопасност в Германия, са могли да прихващат едва 15% от разменените между потребителите съобщения. 

Последни новини
Още от Новини