Кадрите остават основен проблем на стартъпите

Ерин Плат, директор Търговско банкиране на Silicon Valley Bank

Технологични предприемачи в акселератора Rise London на Barclays Plc., управляван в партньорство с Techstars. Лондон. 25 януари 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Технологични предприемачи в акселератора Rise London на Barclays Plc., управляван в партньорство с Techstars. Лондон. 25 януари 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Близо две трети от американските стартъпи вярват, че 2018 ще бъде по-добра от миналата година и броят млади компании, които планират да наемат служители е на 5-годишен връх, показва ежегодното проучване на SVB Financial. Предизвикателствата включват намиране на кадри, разходи за здравеопазване, разнообразие в лидерството и все повече киберсигурността и въпросите около защитата на личните данни на потребителите.

Набирането на капитал е все по-лесно, отчита проучването.

IPO не е реалистична цел за повечето запитани стартъпи.

Недостигът на кадри се задълбочава заради спадащия брой младежи, завършили STEM специалности – науки, технологии, инженерни специалности и математика. Най-новите технологии изискват специалисти в обработка на данни.

"Влизаме в 2018 с позитивно настроение", каза Ерин Плат, директор Търговско банкиране на Silicon Valley Bank в интервю за Анна Едуардс и Манъс Крани от Bloomberg.

"Има 4 проблема, които посочват компаниите като тревожни.

Първият –единодушно посочен, са кадрите.

Над 80% наемат, което е добре. Но 95% от запитаните казват, че достъпът до кадри ще бъде изключително трудно. Това е първият им проблем".

 

Последни новини
Още от Новини