Конституционният съд да реши за Истанбулската конвенция, призова ГЕРБ

Започнало е събирането на подписите и обособяване на мотивите за сезиране на КС

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Парламентарната група на ГЕРБ е взела решение да сезира Конституционния съд по въпроса с приемането на Истанбулската конвенция, който предизвика остри реакции „За“ и „Против“ през последните седмици.

Това се разбра от изказване на депутата от ГЕРБ и председател на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов.

„Това наше искане основаваме на чл. 12 ал. 1 т.4 от Закона за Конституционния съд и смятаме, че то съответства на изискванията на закона. Истанбулската конвенция е подписана, но все още не е ратифицирана от Народното събрание. Произнасянето на съда ще даде един водещ правен ориентир за обществения дебат за Конвенцията”, предава думите на депутата „Фокус“.

Според Кирилов решението на КС ще съумее да даде отговор и на „един от критичните по дебата въпроси, свързан с чл. 46 ал. 1 от Конституцията, която регламентира брака като доброволен съюз между мъж и жена“

„Смятаме, че произнасянето на Конституционния съд до голяма степен ще преодолее и негативната нагласа и спекулациите, които битуват в този обществен дебат”, коментира той.

Започнало е събирането на подписите и обособяване на мотивите за искането, което ГЕРБ ще внесе в съда. 

Основният дебат в общественото и политическото пространство се върти около понятието „социален пол“ (gender), което, смятат противниците на конвенцията, се отнася до малцинствени сексуални групи като трансджендъри, кросдресъри и др. 

Последни новини
Още от Новини