Акция по зимните курорти: НАП с над 5000 проверки до края на зимата

Данъчните нарушения по курортите – най-много в Пампорово, най малко в Банско

Централата на НАП в София. Снимка: Wikipedia Централата на НАП в София. Снимка: Wikipedia

До края на зимния сезон Националната агенция по приходите (НАП) ще извърши над 5000 проверки за данъчни нарушения в Боровец, Банско, Пампорово, Велинград и други курорти.

Това съобщават от пресотдела на приходната агенция.

В кампанията участва и звеното за фискален контрол, който освен движението на рискови стоки проверява и ползването на луксозни автомобили за лични нужди.

Контролната кампания продължавала денонощно в зимните курорти в цялата страна, посочват още от НАП.

От началото й са извършени над 3000 проверки и наблюдения. Резултатите сочат, че най-много нарушения на данъчните изисквания има в Пампорово, а най-малко в Банско. За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка вече не е най-често откриваното данъчно нарушение, като първенството се държи от несъответствието на наличните пари в каса с отчетените на касовия апарат.

Общият брой на нарушенията, открити от НАП от началото на зимния сезон в курортите намалява до под 10 % от проверените, отчитат от приходната агенция, като значителен принос за това има практиката на запечатване на обекти за данъчни нарушения за срок до 1 месец .

„Припомняме, че инспектори на НАП, съвместно с екипи от МВР извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации на наличните стоки и проверки за отчитане на оборотите от началото на туристическия сезон във всички зимни курорти. Следи се и движението на стоки към хотели, ресторанти и други търговски обекти, като на постоянно наблюдение са подложени също борси и тържища“, пишат от пресцентъра на агенцията.


 

Последни новини
Още от Новини