Предизвикателствата за AmCham в Китай

Уилям Зарит, председател на AmCham Китай

Хонконг, Китай. 15 януари 2018. Photographer: Vivek Prakash/Bloomberg Хонконг, Китай. 15 януари 2018. Photographer: Vivek Prakash/Bloomberg

Три четвърти от компаниите, участвали в годишното проучване на AmCham в Китай казват, че не се чувстват равноправно третирани спрямо местните си конкурентите, съобщи Bloomberg.

Неравенството в някои случаи произтича от неравномерно прилагане на закона, което, според някои компании е форма на протекционизъм, показва проучването от вторник.

Протекционизмът е един от основните проблеми, наред с повишаващите се разходи за труд и намиране на квалифицирани работници, въпреки че все по-голяма част от американските компании обявяват ръст на печалбата си. Това  показват резултатите от допитването до 400 членове на AmCham, проведено от организацията между 23 октомври и 26 ноември 2017.

Около 78% от респондентите казват, че позитивните отношения между САЩ и Китай са били изключително важни или много важни през 2017 в сравнение със само 64% през 2015.

„Това е значителна промяна”, каза Уилям Зарит, председател на AmCham Китай в Пекин. „Това означава, че искат САЩ и Китай да имат гладки отношения”.

Чуйте интервюто на Зарит за Ришаад Саламат от Bloomberg във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини