Икономическият ръст в еврозоната на 10-годишен връх

Икономиката на целия Европейски съюз също нараства с 2,5%

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Икономиката на еврозоната изпреварва американската за втора поредна година през 2017, като отбелязва най-силния си ръст от десетилетие насам, подпомогнатa от съживяването на инвестиционните разходи на френския бизнес, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Икономическият растеж на валутната зона достига 2,5 на сто на сезонно коригирана база през 2017 - най-бързият темп на повишение от 10 години, става ясно от предварителна оценка на Европейската статистическа служба (Евростат). Икономиката на целия Европейски съюз също нараства с 2,5%, сочат данните на Евростат, цитирани от Investor.bg.

През четвъртото тримесечие растежът в еврозоната и в ЕС е 0,6 на сто спрямо предходните три месеца, когато брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 0,7 на сто (възходяща ревизия с 0,1 пр.п. от предходната оценка за растеж с 0,6%). Днешните предварителни данни потвърждават осредните очаквания на финансовите пазари.

Това е поредното доказателство за синхронизирания възход на глобалната икономика, като САЩ и Китай вече отчетоха ускорения през 2017, съответно с 2,3% и 6,9%, отбелязва изданието.

На годишна база икономиката на ЕС се разширява през четвъртото тримесечие на 2017 с 2,6% след експанзия с 2,8% през третото тримесечие. През цялата минала година БВП на ЕС също нараства с 2,5 на сто.


 

Последни новини
Още от Новини