Exxon Mobil инвестира $50 млрд. в САЩ заради данъчната реформа

Средствата ще бъдат вложени в разширяване на бизнеса в страната през следващите 5 години

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Exxon Mobil инвестира $50 млрд. в САЩ заради данъчната реформа

Средствата ще бъдат вложени в разширяване на бизнеса в страната през следващите 5 години

Exxon Mobil планира да инвестира $50 млрд. долара в разширяването на бизнеса си в САЩ през следващите пет години. Според компанията това е възможно благодарение на новото данъчно законодателство в страната.

Това съобщава вестник Wall Street Journal, цитиран от Investor.bg.

Главният изпълнителен директор на базирания в Тексас енергиен гигант Дарън Уудс обяви намеренията на компанията в своя блог, допълвайки, че Exxon продължава с проучванията на ефекта от данъчните реформи върху дейността си. „Активно оценяваме влиянието на по-ниските данъчни ставки върху икономическото състояние на няколко други наши проекта, които в момента са на етап планиране, за разширяване на нашите съоръжения по крайбрежието на Мексиканския залив“, посочи той. От пълния обем на инвестицията $15 млрд. са предвидени именно за крайбрежния регион, уточни говорителят на компанията Скот Силвестри.

Може да минат години преди да стане ясен пълният ефект от новото данъчно законодателство върху стратегическото планиране на Exxon, но Уудс даде да се разбере, че компанията гледа на него изключително положително. „Хубаво е да видим стабилна политика, която поставя основите за бъдещия икономически успех на Америка“, каза изпълнителният директор.

Сред местата, където компанията има намерение да инвестира милиарди и да стимулира производството си, ще са Източен Тексас и Ню Мексико. Това е в унисон с плановете от последните години на Exxon да увеличи разходите си в региона.

През 2017 енергийният гигант похарчи почти $6 млрд. за мащабно разширяване на бизнеса си там, като обеща също да утрои производството си в северноамериканския Пермски басейн и Северна Дакота до 2025.

Компанията е известна с щателното планиране на своите петролни и газови проекти по света, правейки оценки години преди да вземе окончателно решение за изпълнението им, посочва още Wall Street Journal.

Миналата година Exxon заяви, че ще похарчи между $23 млрд. и $27 млрд. в световен мащаб за периода 2018-2020. Според последния план на компанията само в САЩ инвестициите за година ще възлизат на $10 млрд. в рамките на петгодишния срок. Това е значително увеличение в сравнение с 2016 и 2017, когато Exxon похарчи около $6 млрд. за инвестиции в страната.

Последни новини
Още от Новини