Блокът на Меркел и социалдемократите се разбраха по въпроса за миграцията

Това отваря широко вратите за формиране на нова широка коалиция

Разговор между Ангела Меркел и Мартин Шулц, тогава още председател на Европарламента. (12.07.2015) Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Разговор между Ангела Меркел и Мартин Шулц, тогава още председател на Европарламента. (12.07.2015) Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Блокът на германския канцлер Ангела Меркел Християндемократичен съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) и социалдемократите на Мартин Шулц са постигнали договорка по, може да се каже, ключовият за успеха на евентуалната бъдеща широка коалиция въпроси – този за миграцията.

Това съобщава германската агенция DPA.

Двете формации са се разбрали да удължат забраната за приемане на семействата на мигранти, получили временен бежански статус, до 31 юли, като в последствие по „хуманитарни съображения“ ще бъдат приемани по 1000 такива лица месечно.

Въпросните миграни с временен статус са такива лица, които не попадат под действието на Женевската конвенция за бежанския статус, но не могат да бъдат екстрадирани в родните си страни поради преследване или, например, смъртно наказание. Те получават временно жителство във Федералната република за срок от 1 година, като този срок в последствие може да бъде удължаван.

Именно казусът с въпросните мигранти бе може би най-важната и сложна за урегулиране тема между социалдемократите и ХДС/ХСС, като от партията на Мартин Шулц настояваха за отмяната на ограниченията по техен адрес.


 

Последни новини
Още от Новини