България в еврозоната – за и против

Нено Ненов, макроикономист, и Калоян Правов, политолог, Бизнес старт, 30.01.2018

Сега не е правилният момент България да влиза в еврозоната, тъй като структурата на страната ни не е реформирана достатъчно. Заради това достъпа на държавата до повече кредит ще доведе до наливане на средства в „продънени каци“ като Здравната каса и БДЖ.

Това коментира в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Димитър Вучев политологът Калоян Правов. Гост в студиото бе и макроикономистът Нено Ненов.

Без някакви сериозни реформи, а такива, смята Правов, не се очертава да има в краткосрочен или дългосрочен план, влизането ни в еврозоната е лоша идея.

Към мнението, че следва да се направят реформи предхождащи приемането на единната европейска валута от България, се присъедини и другия събеседник в предаването – Нено Ненов. Според него обаче именно настоящият момент е много подходящ за подобен ход.

Какви ще са ефектите от евентуално влизане в еврозоната?

„Често цитираната полза е, че подобен ход ще даде увереност на инвеститорите и ще свали лихвените проценти но според мен тези ефекти могат да бъдат постигнати по алтернативни начини“, смята Правов. Друг проблем според него е и корупцията, оказала се почти фатална за Гърция и присъствието й в еврозоната, при условие, че корупцията у нас е на по-високи нива.

Според Ненов обаче примерът с Гърция не е релевантен поради факта, че са били направени редица компромиси с оглед приемането й в еврозоната.

Последни новини
Още от Новини