Мигрантската криза няма да спре скоро, но може да бъде овладяна

Янис Музалас, министър по миграционната политика на Гърция, Светът е бизнес, 30.01.2018

Мигрантската криза ще продължи и смятам, че тя няма да бъде разрешена за една или две години. Знаете, че войната в Сирия и кюрдския регион продължава, както и проблемите в Израел и Палестина. Всичко това ще увеличи потокът от бежанци и мигранти.

Това коментира в интервю пред Николай Кръстев за „Светът е бизнес“ гръцкият министър по миграционната политика Янис Музалас.

„В момента Европа не е толкова силна, колкото трябва. Това е така, защото няколко от страните членки предпочитат да играят национална, вместо европейска роля.Тя не спомага за създаването на фронт, който да се справи с тази огромна миграционна и бежанска криза. Когато сме единни, можем да го постигнем. Така че според мен това са въпросите, по които трябва да говорим в следващите месеци от вашето европредседателство. Мисля, че Комисията е наясно с това и заедно ще се опитаме да подобрим ситуацията и да направим Европа силна, за да бъде тя в състояние да се справи с най-голямата миграционна криза от Втората световна война насам“, добави той.

„До сега вярвах, че проблемът на Европа беше, че тя не разполага със стратегия. От своя страна обаче, трафикантите на хора имат такава. Така през повечето време, те предприемаха ходове, на които Европа се опитваше да отговори. Гръцкото предложение е бежанците от лагерите в Турция, Йордания и Ливан да бъдат презаселени. Говорихме за този план и с комисар Аврамопулос, както и германският и холандският министри заключихме, че Европа, а не трафикантите трябва да изготви своя стратегия“, посочи гръцкият министър.

„Нашето предложение към ЕС е да се създаде европейски механизъм на връщане на мигранти. Невъзможно е да контролираме миграционната криза без инструментът на връщането. Ако не можете да връщате тези хора в родните им страни, това е нарушение на човешките права, защото прилагате еднакви правила за бежанците и мигрантите. Според закона сте задължени да предоставите на бежанците правата, които Женевската конвенция предвижда за тях, а мигрантите попадат под влиянието на друг вид закони“

„Трябва да можем да връщаме хора, проблемът е, че големи страни като Франция, Германия и Испания могат да го правят. Великобритания може да връща граждани в Пакистан. Моята страна не може. Испания може да връща мигранти от Мароко, за разлика от България. Това, което предлагаме на Европа е да бъдем единни и в това. Механизмите за връщане на хора, които са един важен и необходим инструмент да се правят на общоевропейско ниво, а не да се определят от отделните правителства. Така че отговорът е да, имаме нужда от меморандум за разбирателство със страните на произход и да, трябва да можем да връщаме хора в тях, ако искаме да подкрепим Женевската конвенция и да спазим правата на бежанците“, подчерта Музалас.

„Реформата на общата европейска система за даване на убежище е един от основните проблеми, които трябва да разрешим. И фактът, че вашето председателство смята, че е отговорно за това, е нещо, което ни накара да се съгласим с плана. Възнамеряваме да подкрепим системата, а знаете, че имаме задължение към да сме готови до месец юни. Това е нещо много трудно, но смятам, че с помощта на Комисията и вашето европредседателство, можем да успеем въпреки трудностите“. 

 

 

Последни новини
Още от Новини