ЕС ще договаря преходен период след Brexit до 2020

Решението бе прието за 2мин

Протестиращи в Лондон развяват знамената на Великобритания и ЕС пред парламента. 16 януари 2018.  Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Протестиращи в Лондон развяват знамената на Великобритания и ЕС пред парламента. 16 януари 2018. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Министрите на страните от ЕС се договориха в Брюксел по предложението си да преговарят с Лондон за преходен период след Brexit до края на декември 2010, обявиха няколко европейски източници.

 

 

27-те „дадоха нов мандат на ЕК да преговаря по преходния период с Великобритания”, обяви Брюксел. Преходът ще започне в деня на излизане на Великобритания от ЕС, в края на март 2019 и „ще продължи до 31 декември 2020”, каза Сабин Уейанд, член на преговарящия екип на ЕС в Twitter.

„Съветът по общи въпроси прие насоките за преговорите за Brexit за 2 мин", написа Уейанд, зам.ръководител на комисията по преговорите.

Секретарят за Brexit Дейвид Дейвис сигнализира, че Великобритания е готова да приеме условията на ЕС за преходния период, който включва изпълнение на правилата на общността без право на глас по европейските политики, съобщи Bloomberg.

ЕС иска Великобритания да изясни позициите си, каза Мишел Барние, главен преговарящ за ЕС.

„Можем ли да направим всичко? Трябва да изберем приоритетите. За мен това са търговските преговори", каза Барние в брифинг на 29 януари, излъчван на живо от Брюксел.

 

 

Последни новини
Още от Новини